Mokra Gora

PLAN IZLETA:

Polazak u 09:00 i 12:00 časova sa Autobuske stanice Zlatibor.

Vožnja kroz selo Šljivovica, poznato po izuzetno lepoj prirodi i proizvodima od voća kao i po manifestaciji ,,Rakijada”. Put nas dalje vodi kroz selo Kremna, rodno mesto poznatih proroka Tarabića.

Dolazak na stanicu Mokra gora i vožnja Šarganskom osmicom, kojom ćete od Mokre Gore do stanice Šargan Vitasi proći kroz 22 tunela, preko pet mostova, savladati visinsku razliku od 300 metara i sve to na ukupnoj razdaljini od 15.440 metara. 

Za vreme vaše vožnje imaćete priliku da sa nekog od pet vidikovaca sagledate bogatstvo i lepote prirode ovoga kraja. Tokom vožnje napraviće se pauze na stanicama Golubići, Jatare, Šargan Vitasi i na vidikovcima Krst osmice i Ludi kamen i pružiti vam priliku da napravite prelepe fotografije neverovatnog  pejzaža. Vožnja traje 2 sata i 10 min.

Nakon vožnje i ove nezaboravne avanture očekuje nas poseta Drvengradu, izgrađenog na brdu Mećavnik po zamisli filmskog reditelja Emira Kusturice za potrebe snimanja filma „Život je čudo“. Drvengrad ima sve što treba da ima jedan gradić od crkve, kafića i restorana, a posebno je zanimljivo što svaka ulica pa i drvena kućica ima svoje ime i to po nekoj poznatoj ličnosti iz filma, književnosti ili muzike.

CENA OBUHVATA:

 • Prevoz luksuznim minibusom sa audio vodičem na srpskom i engleskom jeziku
 • Troškove organizacije izleta

CENA NE OBUHVATA:

 • Vožnju vozom Šarganskom osmicom 1.000,00 Rsd za odrasle i 500,00 Rsd za decu
 • Ulaznicu u Drvengrad 250,00 Rsd
 • Individualne troškove putnika

PLAĆANJE:

 • Gotovinski, prilikom rezervacije uplata 100 %

NAPOMENA:

 • Krajnji rok za otkazivanje izleta je dan pre polaska.
 • Agencija ne snosi odgovornost usled promena cena ulaznica na lokalitetima.

OPŠTI USLOVI:

 • U slučaju nedovoljnog broja putnika rok za otkaz putovanja je 1 dan pre početka.
 • Agencija zadržava pravo korekcije cena u slučaju promena na monetarnom tržištu.
 • Agencija ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije.
 • Agencija zadržava pravo promene pojedinih sadržaja zbog objektivnih okolnosti.

Mokra Gora je dolina u zapadnoj Srbiji, smeštena između planina Tare i Zlatibora. Na nju se nadovezuje Šarganski prevoj, koji prema severu čini prirodnu sponu sa Zborištem, najvišim vrhom Tare, a prema jugu sa Zlatiborom. Park prirode „Šargan – Mokra gora“ obuhvata površinu od 10.813 hektara. Lepoti predela doprinosi uzburkan reljef sa duboko usečenim strmim dolinama i klisurama reka Beli Rzav, Crni Rzav i Kamiške reke, iznad kojih se uzdižu brojni vrhovi i prevoji. Posebnu vrednost predstavljaju Hajdučka i Crvena pećina, a naročito vodopad Skakavac. Ovde se nalazi i veliki broj mineralnih izvora, a najpoznatiji je izvor Bele vode.

Šarganska osmica, pruga koja je bila žila kucavica i veza Evrope sa Jadranskim morem…Od Beograda do Dubrovnika i Zelenike, uskokolosečnom prugom od 760 mm, od 1925. do 1974. godine kroz tunele, preko mostova i kroz planinske useke saobraćao je čuveni voz “Ćira” ostavljajući za sobom prepoznatljivi miris dima parne lokomotive…

Na putu od Kremana ka mestu Mokra Gora, nalazi se lekoviti izvor Bela voda, koji je slučajno otkriven 1994.godine posle izlivanja reke Kamišine. Vodi na ovom izvoru je utvrđena visoka alkalnost ph 11,75, niska mineralizacija i temperatura od 18 stepeni. Zovu je i izvor Svetog Jovana Krstitelja kojem je posvećena i  prelepa crkva koja se nalazi u neposrednoj blizini.

Crkva je sagrađena pre nekoliko godina. Unutra još nije oslikana, ali se u njoj održavaju liturgije. Sagrađena je na temeljima nekadašnje crkve koju je izvesni stari Dubrovčanin sagradio u znak zahvalnosti baš ovom izvoru lekovite vode. Crkva brvnara sagrađena 1946 god. posvećena je Svetom proroku Iliji. Crkva je skromna, beskupolna građevina koju su sagradili lokalni majstori i meštani. Davne 1945. Godine, stanovnici Mokre Gore su izgradili Hram od obrađenog drveta koji je posedovao dva zvona, a izgrađen je obliku lađe. Meštani su poklanjali sve što je bilo neophodno za opremanje crkve, što uključuje i ikone. Sve radove je nadzirao budući sveštenik crkve Svetog proroka Ilije. Kulturna vrednost ovog područja ogleda se u ovom kulturnoistorijskom zdanju, hramu pored kojeg se nalazi dom paroha i lepo uređena porta.

Drvengrad  je etno selo smešteno na razmeđi Tare i Zlatibora. Izgrađeno na brdu Mećavnik po zamisli filmskog reditelja Emira Kusturice za potrebe snimanja filma „Život je čudo“. Mećavnik nadvisuje selo Mokra Gora i visinski je na istom nivou sa železničkom stanicom Jatare. Od ulazne kapije Drvengrada polazi glavna ulica koja  nosi naziv Ive Andrića, a pored nje postoje ulice Ernesta Če Gevare, Dijega Maradone, Miodraga Petrovića Čkalje, Felinija i Bergmana. Jedna ulica nosi i ime srpskog tenisera Novaka Đokovića. U selu se nalazi i mala drvena pravoslavna crkva sa drvenim zvonikom. Crkva je građena po ugledu na ruske crkve brvnare i posvećena je Svetom Savi. U centralnom delu sela je trg popločan drvenom kockom i sečenim drvenim pragovima i opkoljen brvnarama. Brvnare su autentične i prenete, neke iz tih krajeva, a neke iz Republike Srpske, u vidu skeleta i postavljene na kamene temelje. U svakoj od njih nalaze se sadržaji karakteristični za grad: hotel Mećavnik, galerija slika Macola, biblioteka, bioskop Undergraund (smešten pod zemljom), poslastičarnica Anica, sa domaćim kolačima i prirodnim sokovima, nacionalni restoran Lotika, prodavnica narodne radinosti ovog kraja. Drvengrad, na Mećavniku u Mokroj Gori, mesto je koje je stvorio Emir Kusturica  i u kojem  stvara deset godina. U tom prožimanju stvorenog i novogo stvaranja, osim naseobine formirane od starih, “dinarskog tipa” drvenih kuća sa Tare, preuređenih po savremenim potrebama, uz minimalne intervencije, nastala su u toj “naseobini umetničje i stvaralačke provenijencije” i emirova tri igrana i dva dugometražna dokumantarna filma, dva festivala, Kustendorf i Boljšoj, kojima se tradicija više ne može oduzeti, dve knjige, mnogo muzike i još jedan grad, Andrićgrad. Najsnažnija stvaralačka decenija Emira Kusturice vidljiva je na Mećavniku, na svakom koraku po drvenim trgovima i ulicama, u svakom kutku ovog sela sa svim civilizacijskim dostignućima.

-Mećavnik sam satima gledao, čekajući sunce da bi nastavili snimanje u brdima iznad Mokre Gore, nasuprot Mećavniku-prva je i presudna impresija Emira Kusturice tim prostorim, koji je pretvorio u čudesno mesto.-Sa zavišću sam gledao ka brdu na konem nije bilo ničega, ali je uvek bilo sunca! Gledajući to osunčano brdo, Mećavnik, Kusturica je ugledao Drvengrad, onakav kako danas izgleda.  Tamo gde “nije bilo ničega”, sada je čudnovato mesto za koje se, poluglasno, izgovara: “Tamo ima nečega!”. Ima u blaženstvu stalnoprisutnihsunčevih zraka, ima i u vodi, vazduhu, ima nečega i u hrani i piću, u ljudima, ima i među psima koji na Mećavniku prestaju da budu lutalice, ima nečega i u ambijentu i atmosferi, u muzici iz razglasa sa drvenih bandera oko čijih se svetiljki, noću još uvek okupljaju leptiri i boemi, zaljubljeni i ostavljeni, u nadmetanju ko će biti istrajniji u čekanju zore i jutarnje rose za umivanje pred počinak…….Upravo tu su nastali Kusturičini filmovi i knjige, u tom gradu, Drvengradu, kao u nekoj umetničkoj ispovedaonici u kojoj sve iz sebe moraju da “istresu” reditelji, pisci, slikari, muzičari, glumci…….Tu od mladih ljudi, nstaju budući veliki reditelji.

Na “Kustendorfu”, filmskom i muzičkom festivalu na kojem “sunce sija i noću” (Emirova oda onom sunčevom zraku, koji ga je doveo na Mećavnik), već devet godina, kao nigde u svetu, studenti imaju priliku da obuju Emirove cipele, večito razvezanih pertli, da pogledaju kroz Dzarmušove naočare, da stave na glavu Depov šešir, sakriju se iza brkova Nikite Mihalkova… Emir Kusturica živi tu, u Drvengradu, na Mećavniku. Svoj životni stil i filozofiju ne nameće, već deli sa gostima, odnosno prijateljima Drvengrada: spavai živi u drvenoj kući, hrani se iz iste kuhinje i sa iste trpeze-na koju iznosi povrće uzgajano na njegovim njivama u Mokroj Gorii u njegovim plastenicima, iznosi mleko, sir i kajmak iz njegovog mlekara uz štalu sa 20 krava autohtone rase iz Hercegovine, “gatačkog govečeta”, pije ista vina iz podruma, čita iste knjige, gleda isto nebo, kisne od iste kiše….Tamo su i sokovi od sopstvenog voća iz “sokare” na Mečavniku, tufahije i baklave, urmašice i tulumbe, iz naše su, već zaboravljene, a ne tako davne prošlosti kada se u poslastičatnicu išlo pre ili posle bioskopa, koji se u Drvengradu tako rado posećuje…

 • Redosled sedenja u autobusu se pravi prema datumu prijave.
 • Mole se putnici da vode računa o svojim putnim ispravama, novcu i stvarima u toku trajanja izleta. Ostavljanje vrednih stvari u minibusu nije preporučljivo, jer prevoznik ne odgovara za iste! Agencija ne može odgovarati, niti se agenciji pišu prigovori, u slučaju ovih nepredviđenih okolnosti.
 • Napominjemo da je putovanje grupno, i tome je sve podređeno. Prema tome potrebno je jasno sagledavanje situacije da su u vozilu, muzika i filmovi koji se puštaju, neutralni po svom sadržaju, temperatura u vozilu ne može se individualno za svako sedište podešavati, i imajte u vidu da ono što je za nekoga toplo, za drugog je hladno i sl. Dakle, za grupno putovanje potrebno je puno razumevanje među putnicima i osećaj kolektivizma.
 • Agencija zadržava pravo promene usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (npr. gužva na granicama, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog od lokaliteta predviđenog za obilazak…)
 • Agencija zadržava pravo izmene termina i uslova izvođenja predviđenih izleta kao i redosleda razgledanja usled objektivnih okolnosti. Molimo da uzmete u obzir da postoji mogućnost da usled državnih ili verskih praznika na određenoj destinaciji neki od lokaliteta ili tržnih centara, prodavnica, restorana, muzeja… ne rade.
 • Dužina trajanja slobodnog vremena za individualne aktivnosti tokom izleta zavisi od objektivnih okolnosti (npr. dužine trajanja obilazaka, termina polazaka, vremena dolaska i daljeg rasporeda u aranžmanu).
 • Maloletni putnici prilikom putovanja moraju imati overenu saglasnost roditelja.
 • Za sve informacije date usmenim, telefonskim ili elektronskim putem agencija ne snosi odgovornost.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


online casino malaysia minyak dagu mega888 pussy88 xe88 joker123 super 8 ways ultimate online casino malaysia live22 mega888 免费电影